8 Nisan 2010 Perşembe

El-Classico Günleri

4 gün sonra bir derbiden çok daha öte, bir toprağın içersinde çatışma içerisinde olan ve senelerdir bitmek tükenmek bilmeyen bir iç çatışmanın futbola yansıyışını ve yaşayışını anlatan bir maç var. Bu gün futboldan daha öte, futbolun asla futboldan ibaret olmadığını hepimize anlatacak olan gün. Bu gün baktığımızda, dünyanın en büyük yıldızlarını barındıran iki klubün mücadele vereceği, şuanda dünyanın en iyi iki oyuncusu olarak gösterilen Ronaldo ve Messi'nin kapışacağı, orta sahada Kakanın, Xabi Alonsonun, Xavi Hernandez'in, İniesta'nın, forvetde paha biçilemez karizmalarıyla Raul'un ve İbrahimoviçin karşılıklı olarak top oynayacağı gün. Bu günü onların gözünden anlamak isterseniz aslında mahallede herkesin iyi dediği adama karşı oynadığınız gün olarak düşünün çünkü bu maçta kötüye yer yok ve onlarda öyle düşünüyor. Herkes karşısında ki kişinin iyi olduğunu düşünüyor. Peki bu 107 yıllık futbol tarihinin geçmişi ne kadar iyi? Hop hadi uzanıyoruz resimlerle geçmişe.

Tarih 13 mart 1902. İlk derbinin Barcelona tayfası. Kadrolar hakkında bilgim yok. İspanya kupası yarı final mücadelesinde karşılaşıyorlar ilk defa. Skor 3-1. Barcelona almış götürmüş maçı.
Tarih 13 Haziran 1943. General kupası yani bir başka deyimle Franco kupası yarı final müsabakası. Skor tabelada yazıyor. 11-1 Real Madrid, katalanları adeta ezip biçiyor.
Sene 1970. Bu fotoğrafı niye aldım diye sorarsanız Real Madridde oynayan Bonito, Uğur Boralın bir klon olduğunun ispatı olabilir mi acaba?
Sene 1983. Bernd schuster atıyor golü 2-1 oluyor maç. Ondan sonra bu hareketi çakıyor Madrid taraftarlarına. 8 sene oynadı Barcelonada Schuster. Sonrada geçti Real Madride(!) ve ordan da Atletico Madride.
Sene 1996. Ronaldo'nun 49 maçta 50 gol attığı sezon El-Classico'da Carlosla diyalogu. Sonra gitti 24 milyon euro ya İntere. Bir senede 50 gol atanı yollamak nasıl iştir anlamadım. Carlos maç içerisinde Brezilyalılarla diyalog kurmayı çok seviyor olacak ki, Galatasaray maçında herkes kavga ederken o Lincoln'le kanka sarılmış muhabbet ediyorlardı.
Tarih 13 Ekim 1999. Stad Nou Camp. Dakika 86. Çakıyor golü Raul Gonzalez ve sonra dönüyor Nou Camp taraftarına "şşşşşştttt akıllı olun" hareketi yapıyor. Stad sus pus ama sonra hareketle beraber çıldırıyor. Ben bu hareketi ilk olarak Gabriel Batistuta yaptı sanıyordum ama değilmiş, Raulmuş. Tuncay demek ki Raul'e özenmiş.
Tarih 3 Mart 2001. Guardiola hakemlerden şikayetçi. Yarın da şikayet eder mi acaba? O zaman gitmiş yanlarına sormuş "Kluivert ofsayt değildi hocam neden ofsayt verdiniz?" diye. Maçı 3-2 almış Real Madrid.
Tarih 23 Kasım 2002. Bu gün öyle bir gün ki bu gün Figo'nun korner bile kullanamadığı gün. "Hain" damgasını yedikten sonra Nou Camp'da adama korner bile kullandırmazlar yeğen.
Tarih 19 Kasım 2005. Alkışlar sizler için değil, Barnebeu'da döktüren Ronaldinho için. Tarih yazmıştı bir maçta tek başına Ronaldinho o gece. Hatırlayınca insanın hala alkışlayası geliyor. Tabi şimdi ki halini görmezden gelirsek.
Ve buda son resim. Tarih 2 Mayıs 2009. Stad Santiego Barnebeu. Skor 2-6. Bu sefer alkışlamadılar kimseyi çünkü alkışlamaları gereken bir adam değil bir takım vardı o gece sahnede(sahada) ve o yüzden şaşkın bakışlarla izledi madridista sadece o gün takımını. Aslında Messi alkışlanırdı ama yapmadılar bu sefer. Sağlık olsun.


İşte şimdi 107 yıllık bir tarihin bir başka randevusu var. Bu sefer ki daha şiddetli gibi görünüyor. Çünkü daha teknolojik. İki tarafında nükleer silahları var. Lig ikisi arasında geçecek o kesinde, ikisi birbirini nasıl geçecek?

3 yorum:

  1. Yazilarini duzenle takip ediyorum, olaylara degisik bir bakis acin var, basarilarinin ve yazilarinin devamini bekliyorum..

    YanıtlaSil
  2. Yazıların fena değil. Cümleleri devrik kuruyorsun. Kesme işareti, dahi anlamındaki -de'ler hak getire. Türkiye senin gibiler yüzünden kalkınamıyor.

    YanıtlaSil
  3. güsel yazı eleştirsemmi bazı yerleri :)
    Yavuz SENER

    YanıtlaSil